pasja, Porady, przepisy

Fondue – pyszny wulkan smaków, ciekawy pomysł na danie z grilla!

fondue - klasyczny zestaw do fondue na stole

Jeśli jesteś fanem jedzenia w postaci bardziej płynnej, delikatnej, rozpływające się w ustach rozkoszne potrawy, to mam coś dla Ciebie. Fondue, bo o nim w dzisiejszej podróży do smaków, to prawdziwa uczta i wyjątkowy sposób na uatrakcyjnienie swojego jadłospisu!

Herbata, kawa lub też moja ulubiona gorąca czekolada w dłoń i jedziemy. Zapraszam bardzo gorąco.

Co to jest Fondue?

Fondue(z francuskiego – roztapiać) to danie pochodzące z kuchni szwajcarskiej, które obejmuje przygotowywanie potrawy w specjalnym garnku, nad małym palnikiem.Całość takiego zestawu nazywana jest Fondue bądź zestawem do Fondue, jednak nie musimy wcale posiadać takiego zestawu, aby cieszyć się jego pyszną strukturą. Danie to jest znane ze swojej soczystej i aromatycznej charakterystyki.

Istnieje kilka rodzajów fondue, ale jednym z najbardziej znanych jest fondue serowe. Proces ten polega na topieniu różnych rodzajów sera w garnku fondue, często z dodatkiem białego wina, czosnku i przypraw. Podczas jedzenia, kawałki chleba są maczane w stopionym serze. Fondue serowe towarzyszy często też warzywom i kiełbasom.

Oprócz fondue serowego istnieją również inne odmiany, takie jak fondue czekoladowe, w którym owoce, ciastka lub inne przekąski są maczane w stopionej czekoladzie. Fondue mięsne to kolejny rodzaj, gdzie kawałki mięsa są gotowane w garnku z gorącym bulionem lub olejem.

Fondue to tradycyjne danie spożywane w towarzystwie, co sprawia, że ​​jest popularne podczas przyjęć i spotkań towarzyskich.

fondue zestaw

Czy można zrobić fondue bez zestawu?

Jak najbardziej!

Użyjcie po prostu posiadanego garnka lub rondla, w którym połączycie wszystkie składniki na ogniu i następnie zaserwujecie w nim rozkoszne fondue, ciesząc się wyśmienitymi smakami. Można ewentualnie użyć jakiegoś prostego podgrzewacza na świeczki bądź mały palnik.

Zamiast niepotrzebnie martwić się, że nie mamy zestawu, wykorzystajmy to, co mamy w jak najlepszy możliwy sposób.

Fondue Serowe

Fondue serowe

Fondue serowe

Fondue serowe to te najbardziej tradycyjne, związane z tradycją Szwajcarską danie, które przekształciło się w bardziej wykwintną formę.

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że Fondue Serowe jest bardzo podobne do opisanego w poprzednim wpisie raclette. I oczywiście jest kilka podobieństw.

Raclette też jest związane z topieniem sera, jednak bezpośrednio po stopieniu zeskrobujemy go na dodatki. Tutaj wszystko odbywa się w garnku w połączeniu z innymi składnikami i przyprawami, a następnie dodatki, takie jak pieczywo czy mięso maczamy w przygotowanym „sosie”.

Sery których możemy użyć będą się pokrywać, gdyż bardzo istotna w obydwu daniach jest ich zdolność do roztapiania się. Także będzie to guyere, emmental, cheddar, fontina, gouda. Można użyć także serów pleśniowych dla wyjątkowego aromatu. Nie pozostało nam nic innego, jak przygotować nasze własne pyszne fondue!

Prosty przepis na fondue serowe:

Składniki:

  • 200 g ementalera (lub gruyère), startego na grubych oczkach
  • 200 g goudy, startej na grubych oczkach
  • 1 ząbek czosnku, przekrojony na pół (opcjonalnie)
  • 1,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • Przyprawy dla smaku(biały pieprz, gałka muszkatołowa)
  • 100 ml śmietanki lub mleka (opcjonalnie)

Instrukcje:

  1. Natrzyj dno garnka fondue czosnkiem, aby nadać mu smak, możesz pominąć ten krok jeśli nie lubisz czosnku.
  2. Wlej białe wino do garnka i podgrzewaj je na małym ogniu. Nie doprowadzaj do wrzenia.
  3. Stopniowo dodawaj starte sery, mieszając cały czas. Mieszaj delikatnie, aby ser dobrze się rozpuścił. Niech ser stopi się równomiernie.
  4. Dopraw pieprzem i gałką według uznania.
  5. Gotowe fondue serowe powinno być gładkie, jednolite i lekko kremowe. Można już w nim maczać pyszne świeże pieczywo bądź kawałki mięsa.  Smacznego.

Fondue Czekoladowe

fondue czekoladowe

fondue czekoladowe

Wersja na słodko dla wielbicieli czekolady i nie tylko, doskonała metoda, aby wzbogacić cokolwiek o czekoladowy smak. Idealny pomysł na deser z grilla.

Sposób podawania nie różni się tutaj od tego klasycznego, serowego, jednak możemy zmienić sposób w który wytapiamy nasz główny składnik. Możemy zastosować kąpiel wodną czekolady, rozpuścić ją w rondelku z mlekiem i masłem bezpośrednio na grillu i cieszyć się pysznym deserem z grilla.

Jaki sposób by to nie był, ważne jakiej czekolady użyjecie, gdyż to ona nada ton głównym nutom smakowym.

Jaka czekolada do Fondue czekoladowego?

jaka czekolada do fondue czekoladowego?

jaka czekolada do fondue czekoladowego?

Możemy użyć czekolady mocno słodkiej, deserowej, gorzkiej, a nawet białej jeśli tylko chcemy!  Możemy też pomieszać różne rodzaje, w różnych proporcjach np. 1:1 ; 1:2 czy też kilka rodzajów np. 1:2:1 (1 tabliczka białej, 2 tabliczki gorzkiej 1 tabliczka mlecznej).

Użyjcie najlepiej swojej ulubionej czekolady, której smak wam odpowiada.

Jakie dodatki do fondue czekoladowego?

jakie dodatki do fondue czekoladowego?

jakie dodatki do fondue czekoladowego?

Tutaj możemy całkowicie zaszaleć. Nie musimy się ograniczać do klasycznie używanych słodkich dodatków, takich jak truskawki, banany ,brzoskwinie czy biszkopty i inne kruche ciastka.

Możemy użyć jakichś bardziej zakręconych słodkości, choćby pianek marshmallow czy wafelków, ale także możemy sięgnąć po słone lub nawet kwaśne czy ostrawe dodatki.

Paluszki słone, czipsy lub nachosy, bagietki. Ta mnogość dodatków sprawia, że z wydawałoby się prostego deseru na grilla, możemy otworzyć bramę bajecznych smaków.

Fondue Mięsne

fondue mięsne

fondue mięsne

Na końcu chciałem jeszcze wspomnieć, że istnieje także rodzaj fondue mięsnego znane też jako fondue burgundzkie. Podobne jest trochę do słynnego azjatyckiego „hot pota”.

Polega ono na smażeniu małych kawałków mięsa w rozgrzanym oleju. Tak jak we wszystkich innych daniach tego typu możemy użyć zestawu do fondue, ale nie jest to konieczne.

Możemy użyć w zasadzie każdego rodzaju mięsa, wystarczy je pokroić w drobne kawałeczki, ewentualnie przyprawić, a następnie smażymy je w gorącym oleju.

 

Takim oto sposobem, przenieśliśmy się w świat przepysznych specjałów, bogatych w smaki i możliwości. Próbowaliście już kiedyś fondue? Mam nadzieję że udało mi się was do tego przekonać 🙂

W następnej podróży wybierzemy się dalej na zachód, do pięknej słonecznej Hiszpanii, aby rozgrzać atmosferę przed nadchodzącą zimą!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *